pühapäev, 14. aprill 2019

Ingrit jagab: õpitänav

Üks läbiv meetod, mida Heinrich-Zille Põhikoolis pea igas klassis kasutati, oli õpitänav (Lernwege). Täna kirjutan täpsemalt, mis meetodiga tegemist on ja kuidas seda klassiruumis rakendada.


Õpitänava taustal on hea ja lihtne õpiülesandeid silmas pidada. Foto: erakogu.


Mis on õpitänav? Põhimõtteliselt on see õpiprotsessi visualiseerimine, kus õppija roll on olla nähtav õpiülesannete läbimisel. Õpitänav peaks olema klassis nähtaval kohal ja küllaltki suures formaadis, et teemad või ülesanded oleksid hõlpsasti loetavad. Õpitänaval on nn erinevad tänavad, mis tähistavad põhimõtteliselt õpiülesandeid. Meetodi kohaselt õppija ise märgib oma asukoha kas siis kleepsu, magneti vms abil, õpiülesandeid tehes liigub ta ühelt tänavalt teisele mis tähendab, et siis ühelt ülesandelt teisele. Meetod on kasutatav igas tunnis, kus on õpieesmärgid või ülesanded. Õpitänava pikkuseks võib olla üks õppetund, õppepäev või üks õppenädal, see oleneb juba õpetajast, millise perioodi ta valib.

Meetodi eesmärgiks on õppija vastutuse tõstmine, õppija on aktiivne oma rollis, võttes vastutust enda poolt tehtavale. Õppija on pigem ennastjuhtiv kui et passiivne ootaja, keda juhatatakse läbi õpiprotsessi. Minu tegus ja armas juhendaja eripedagoog Astrid rõhutas, et mitte mingil juhul ei tohiks õpitänav saada võistlusplatsiks, millest õppija tormab läbi, võttes mõõtu teiste õppijatega ja proovides iga hinnaga oma liidripositsiooni säilitada. Kui nii mõelda, siis tõesti, kellele meeldiks arutud kihutajad tänavatel?!
Õppimine ei ole võistlemine ja kui õppimises mingitki võistlusmomenti tekitada, siis teeb õppija seda iseendaga, sest õppimise põhieesmärgiks on areng ehk enda ületamine.

Õpitänaval on õppijad tähistanud end magnetitel. Näha on, et kõigil on oma tempo. Foto: erakogu
Leian, et õpitänav on lihtsasti kohandatav meie koolides kui üks õpilaste aktiviseerimise ja miks mitte motiveerimise meetod, sest igasugune visualiseerimine hõlbustab õppija orienteerumist õpitavas, lisades selgust tehtule ja ees olevale.

Ingrit Talvist
Töövarjutaja Berliinist

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar