reede, 27. september 2024

#MeinBremen

25.-28. septembril 2024.a oli kooli esindus, koosseisus direktor Kersti, inglise keele õpetaja Diana ja psühholoog Triinu, töövarjutamisel Saksamaal Bremenis Oberschule an der Hermannsburgi koolis (https://die-oberschule.de/). Meid võtsid väga sõbralikult vastu direktor Achim, õppealajuhataja Julia ning maikuus meie koolis töövarjutamisel käinud sotsiaalpedagoog Lars ning õpetajad Lasse, Mira, Christian ja Mona.
Direktor Achim, Diana, Triinu, Kersti, Lars ja Julia. Foto: erakogu.
Saksamaa igal liidumaal on oma haridussüsteem, mis teeb hariduse omandamise keeruliseks neile, kes riigisiseselt kolivad. Bremeni linn kuulub Niedersachseni liidumaa koosseisu ning nende endi sõnul on Bremeni linna koolisüsteemist keeruline aru saada. Julgeme öelda, et saime aru sellest osast, mida meile räägiti.
Bremeni koolisüsteem. Foto: erakogu.
Bremeni linnas ei ole hariduslike erivajadustega õpilastele eraldi koole, välja arvatud nägemis-, kuulmis- ja raske füüsilise puudega lastele. Lapsed lähevad kooli 6-aastaselt ja õpivad 4 aastat algkoolis. Igal aastal õpilaste teadmisi ja võimeid testitakse ning peale 4. klassi lõpetamist antakse algkooli poolt soovitus jätkata kooliteed kas gümnaasiumis (5.-12. klass, viimasel aastal lõpueksamid, enamasti õpingute jätkamine ülikoolis) või Oberschules (5.-13. klass, õpilasel on võimalik ka sooritada lõpueksamid ja jätkata õpinguid ülikoolis). Direktori sõnul on u 25% nende kooli õpilastest sooritanud kõrgema taseme lõpueksameid.
Koolimaja hooned ja siseõu. Foto: erakogu.
Meie külatatavas koolis õpib 587 õpilast, neist 120 on hariduslike erivajadustega. Ligikaudu 63% õpilastest on rändetaustaga. Õpetajaid on 60, erivajadustega õpilastega töötab lisaks 18 õpetajat, 4 sotsiaalpedagoogi, lisaks 42 muu personali esindajat. Klasse on kokku 25, millest kuues õpivad haridusliku erivajadusega õpilased. Tunnid algavad kell 8.30, esmaspäeviti ja reedeti lõpevad tunnid 13.50, teisipäeval, kolmapäeval ja neljapäeval kell 15.30. Ühe õppetunni pikkus on 45 minutit. Enamasti töötab klassiga kaks või rohkem õpetajat, lisaks tugiisikud ja vabatahtlikud abilised. 5.-10. klassini on klassil enamasti sama õpetaja, kes on nn klassijuhataja. Moodustatud on erinevad töögrupid, kes kohtuvad regulaarselt ning arutavad erinevate projektide elluviimist.
Õpilaste ruum. Foto: erakogu.
Kuna kooli õpilaste arv on viimastel aastatel suurenenud, ehitati koolile täiendav hoone. Siiski on ruumipuudus ning aastaks 2031 on planeeritud täiendava hoone ehitus ja vanemate osade renoveerimine. Meile näitasid koolimaja ja rääkisid oma koolist 9. klassi õpilased. Kooli uue osa seinad on samuti betoonist nagu meie koolilgi ning seintel on palju kunsti.
Meie ja õpilased, kes näitasid meile koolimaja. Foto: erakogu.
Karjääriõpetusega alustatakse süvendatult tegelemist 5., 6. ja 7. klassis, kui õpilased on ühe õppepäeva oma otsitud ettevõttes, eelistatult endast eriva sugupoole töövarjuks. See oli huvitav teadmine. Uurisime, miks see nii on ning saime vastuseks, et nii püütakse soolisi streotüüpe muuta, et õpilased ei arvaks, et on nn meestetööd ja naistetööd. Alates 8. klassist korraldatakse õpilastele nn praktikanädalaid ning 8. klassid on aastas 2 nädalat, 9. klassid 3 nädalat ja 10. klassid 2 nädalat praktikal mõnes ettevõttes. Õpilased korraldavad ka õpetaja suunamisel projektipõhiselt kohviku tööd koolis. Kahjuks ei olnud kohvik lahti meie koolis viibimise ajal.
Kooli kohvik. Foto: erakogu.
Kooli söökla on avatud ruumina koridoris nagu meiegi koolis. Erinevus on vaid selles, et neil on ka lava kasutamise võimalus. Laudu ja toole kasutatakse ka õppetöö läbiviimiseks, kui on vaja või on soov klassiruumist välja tulla. Söögi eest peavad õpilased ja õpetajad maksma 5 eurot ühe portsu eest. Maitsesime meigi koolitoitu - keedetud riisi, lillkapsast ja kalapulka.
Söögiala lavaga. Foto: erakogu.
Esimene postitus on kena lõpetada Bremeni linna kõige kuulsama kujuga. Kõik teavad ju lugu Bremeni linna moosekantidest?
Bremeni linna moosekandid. Foto: erakogu.

Õpirändajad Kersti, Diana ja Triinu

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar