laupäev, 7. oktoober 2023

Õpirändajad koolitusel Itaalias

Meie õpiränne tõi meid 01.oktoobril Lõuna-Itaaliasse, vahemereäärsesse Soveratosse. Osaleme siin koolitusel "EMOTIONAL COMPETENCES. Developing emotional intelligence in teachers and students.”, mida korraldab organisatsioon JUMP Associazione. Koolitusel selgitatakse kuidas arendada emotsionaalset intelligentsust ehk kuidas oma emotsioone ära tunda ja nendega paremini toime tulla.

Soverato. Pilt: erakogu.

Alustuseks aga natukene lähemalt Soveratost. Esimest päeva alustasime mänguga “Mission impossible”, mille käigus jagati meid kaheks grupiks ning pidime oma grupiga otsima vastuseid linna puudutavatele küsimustele. Seda pidime tegema inglise keeles ja kuna itaallased inglise keeles väga osavad pole, siis sellest ka mängu nimi. Mängu käigus saime teada huvitavaid fakte Soverato ajaloo kohta ning õppisime linnas orienteeruma. 


Vaade Soverato rannale. Pilt: erakogu.


Uurisime ka kohaliku haridussüsteemi kohta. Selgus, et Itaalias ei ole fikseeritud kooliaasta algus nagu meil on 1.september. Põhja-Itaalias algab kool septembri alguses ja mida lõuna poole, seda hilisemaks alguse kuupäev lükkub. Põhjuseks ilm, mis on septembri alguses lõunas veel liiga kuum. Suvevaheajale aga lähevad lapsed ühel ajal, lõunas on kooliaasta jooksul vähem vabu päevi. 

Soveratos on kaks suuremat kooli, ühte neist juhivad nunnad ja teist preestrid. Õpilased on ühes koolimajas lasteaiast keskkooli lõpuni. Eelmise õppeaasta lõpuni käisid lapsed koolis ka laupäeviti, kuid sellest õppeaastast süsteem muutus ja laupäev on kõigil vaba päev. 


Nunnade peetav erakool. Foto: erakogu.

Preestrite peetav erakool. Foto: erakogu.

Lisaks koolituspäevadele oleme tutvunud linna põhiliste vaatamisväärsustega. Meie majutus ja koolitus toimuvad n-ö kolmandas Soveratos, kuid meile näidati ka teist ja esimest Soveratot, millest viimane hävines maavärina tagajärjel. Külastasime botaanikaaeda, kirikut ja kohalikku turgu. Imetlesime oliivisalu ja saime teada, et selles piirkonnas toodetakse ⅓ kogu Itaalia oliiviõlist. 


Esimene Soverato. Foto: erakogu.

Põhjalikuma ülevaate koolituse sisust ja meetoditest anname järgmises postituses. 


Klassiõpetaja Terje ja koolipsühholoog Triinu

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar