kolmapäev, 6. september 2023

Koolitus Tule ja jää maal

 2. september viis õpirändajad Kersti ja Liina ühte omapärasemasse paika maailmas - Islandile. Island asub maailma ääres, Euroopa ja Ameerika vahel, kus asuvad kõrvuti tulemäed, kuumaveeallikad ja päikese käes sillerdavad liustikud. 

Islandi "metsas"
Esimesena tervitasid meid Reykjavikis tugev tuul ja "horisontaalselt" sadav vihm, mis uskumatu kiirusega muutus päikesepaisteliseks sügisilmaks. Õhutemperatuur on siin 13 kraadi, samal ajal Eestis nauditakse veel 20 kraadist suvesooja. Selgus, et kaasa võetud vihmavari peab jääma kohvrisse, selle asemel oleks vaja mütsi ja kindaid.

Aga tegelikult ei tulnud me siia ju ilma arvustama. Reykjavikis tegutseb koolitusfirma InterCultural Iceland, mis on seadnud endale eesmärgiks töötada igasuguste eelarvamuste ja diskrimineerimise vastu praktiliste koolituste pakkumisega. Meie koolitus kannab pealkirja "Sensitisation training with reference to migration, racism, discrimination, culture and diversity with strategies for teaching these issues to diverse age", läbiviijaks sotsioloog Guðrún Pétursdóttir. Meie kursusel on kokku 15 osalejat neljast erinevast riigist: Eesti, Poola, Saksamaa ja Austria. 

Kohe esimesel kohtumisel kogesime aktiivõppe meetodeid, mis aitasid luua töise  ja pingevaba õpikeskkonna. Oleme juba praegu hakanud nägema multikultuursust teise nurga alt ja ootame põnevusega iga päev uusi kogemusi. Oleme arendanud oma keeleoskust, õppinud ennast väljendama erinevatel viisidel ja leidnud uusi kontakte järgmisteks väljakutseteks.

Õhtuti oleme saanud võimaluse tutvuda Reykjaviki muuseumitega. Erilise mulje jätsid nii Perlani muuseumi jääkoobas kui Meremuuseumi kalatoitude retseptid. Ei oleks uskunud, et leiame muuseumist õhtusöögi retsepti või avastame end maailmas ainulaadsest muuseumist (https://www.phallus.is/). Tänavatel on näha palju nii vikerkaarevärvilisi lippe kui tänavakunsti. Majad, mis eemalt paistavad puitlaudsega, on tegelikult kaetud plekiga. Oskuslikult on ühendatud vana ja uus arhitektuur, mis on rikkalikult ümbritsetud väikeste pargikeste ja skulptuuridega.

Reykjaviki tänava vaade

Eriliselt oleme tähele pannud siinsete autojuhtide arvestamist nii teiste juhtide kui jalakäijatega. Koolitusest ja seal õpitust juba järgmises postituses.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar